Pessebristes Olot i Garrotxa-OFICIAL

Passeig d'en Blay, 54, Olot, 17800 ,Spain
Pessebristes Olot i Garrotxa-OFICIAL Pessebristes Olot i Garrotxa-OFICIAL is one of the popular Non-Profit Organization located in Passeig d'en Blay, 54 ,Olot listed under Landmark in Olot , Non-profit organization in Olot , Art Museum in Olot ,

Contact Details & Working Hours

More about Pessebristes Olot i Garrotxa-OFICIAL

Entitat dedicada al foment, promocio i divulgacio del pessebrisme, amb Escola i el Centre Art, en el marc dels tallers estatuaria a Olot.

La tradició pessebrística d'Olot arrenca d'uns quants segles enrere. És a partir del segle XVIII però, que agafa més força i les representacions del naixement de Crist, habituals ja en algunes esglésies, comencen a introduir-se a les llars. N’és un exemple excepcional, per la serva dimensió i monumentalitat, el pessebre de la casa Trincheria, d’Olot, posat dins un armari – vitrina que ocupa la major part de les parets d’una habitació.
En el segle XIX, la construcció de pessebres es convertí, a poc a poc, en una pràctica popular, fet el qual va contribuir, en bona part, la residència a Olot, durant la Guerra del Francès, de l’imatger barceloní Ramon Amadeu, que va crear una sèrie de figures de pessebre inspirades en els costums, les feines i la manera de vestir de la gent de la contrada. Al fina de la centúria era costum que les cases on es feia pessebre obrissin les seves portes a tots el s qui els volien veure, fomentant d’aquesta manera una activitat que va anar creixent al llarg del segle XX.
Pel que fa a les figures plàstiques, a la creació dels artesans s’afegí la dels tallers d’estatuària religiosa, que amb la seva extensa producció facilitaren la popularització del pessebrisme. Les construccions familiars es completaren després amb la convocatòria de concursos de pessebres artístics, fet que ajudà a consolidar la tradició a la ciutat.
A mitjans de la dècada dels cinquanta es va crear l’Agrupació de Pessebristes d’Olot, que ha unit i canalitzat des d’aquell moment el moviment pessebrístic olotí. Als concursos anuals, que formen part de les tradicions nadalenques, se’ls donà una bona embranzida amb la Mostra Internacional de Pessebres a Olot, l’any 1992, que ha estat continuada a partir de llavors amb menys ambició però amb especial relleu, essent convidada cada any una associació distinta perquè presenti l’obra dels seus pessebristes.
Funciona també, durant la tardor, l’Escola de Pessebrisme, destinada a fomentar la tradició i a ensenyar les tècniques de construcció de pessebres artístics per part dels més expertes en la matèria. Els pessebres d’Olot es caracteritzen per la ubicació d’escenes bíbliques sobre el naixement i la infància de Jesús emmarcades en representacions de paisatge de la comarca. Entre els pessebristes i figuraires locals han sobresortit Josep Clarà, Josep Berga i Boada, Melcior Domenge, Maurici, Valls Quer, Lluís Carbonell, Manuel Traité i, ja més cap aquí, tot un seguit d’artistes que mantenen ben viva la fama d’un art que sense renunciar a la tradició, busca l’actualització i la reinterpretació d’uns fets, ocorreguts dos mil anys enrere, que van influir en el història de bona part de la humanitat.

Map of Pessebristes Olot i Garrotxa-OFICIAL