Granja M. Viader

Carrer d'En Xuclá 4 - 6, Barcelona, 08001 ,Spain
Granja M. Viader Granja M. Viader is one of the popular Coffee Shop located in Carrer d'En Xuclá 4 - 6 ,Barcelona listed under Restaurant/cafe in Barcelona , Cafe in Barcelona , Cafeteria in Barcelona ,

Contact Details & Working Hours

More about Granja M. Viader

Tot comença el 1870 quan la Sra. Rafaela Coma obre una lleteria.
En Marc Viader, un jove pagès de Cardedeu, cap el 1895, hi arriba per treballar. És emprenedor i autodidacta. El 1910 ja n’és el propietari de la “GRANJA M.VIADER”. Les coses li van bé i es casa amb Matilde Roger, de Cardedeu. Tindran set fills, que en fer-se grans s’aniran integrant al negoci.
En Marc i la Matilde saben que l’èxit està en la qualitat i la diversificació dels productes. És innovador i es fa portar les matèries primeres del camp. En la rebotiga hi instal·la un obrador, on hi elabora nata muntada, mató, flams, crema,...
L’hereu, en Josep, portarà la botiga amb ells.
En Marc veu clar que la llet no s’ha de vendre pel carrer. L’any 1925, funda Letona S.A. S’inicia el seu procés modern: refrigeració, pasteurització, esterilització i envasat. Letona es converteix en una de les grans centrals lleteres. S’aconsegueix, així higienitzar la llet, allargar el període de consum i millorar el seu envàs i transport. L’esterilització possibilita produir llet condensada.
Construir a Cardedeu una explotació agropecuària model serà un altre repte (1.925, obra de l’arquitecte M.J. Raspall).
Viatjarà per tota Europa, l’acompanyarà el seu fill Joan. Estarà present a fires i congressos internacionals d’agricultura i ramaderia, on aprendrà innovacions i tècniques, que després aplicarà. En pocs anys esdevindrà un centre de referència a tot l’Estat i internacionalment.
Aprofitarà els viatges per introduir en la seva producció industrial el iogurt, el Kefir, ..., i així arribarà el Cacaolat (1931, en Joan hi intervindrà activament).
L’any 1931 es casa el seu fill Josep amb Dolors Berges. Junts portaran, a partir d’ aleshores el nostre establiment.
Esclata la guerra civil i tot queda socialitzat. Són moments molt difícils. Els fills són mobilitzats, menys en Joan que resta a Letona, i la Dolors que treballarà a la Granja.
Acabada la guerra es tornen a recuperar propietats.
La postguerra és encara més dura.
En Josep i la Dolors segueixen servint esmorzars i berenars a moltes generacions de barcelonins.
Els “padrins” com així anomenaven a en Marc i la Matilde, es retiren a viure a Cardedeu.
L’any 1958 es casa la filla gran d’en Josep i la Dolors, la Mercè Viader, amb en Jaume Casademunt, també de Cardedeu, que s’incorpora al negoci.
El 1979 la granja del carrer Xuclà passa a mans de la Mercè.
L’any 1997 la Mercè i en Josep Casademunt, la quarta generació de la família, passen a fer-se càrrec del negoci que continua amb el mateix esperit tramès pels pares i avis, però amb noves idees i projectes que van diversificant l’oferta de l’establiment.
Avui la gerent és la Mercè Casademunt. Amb la incorporació seu fill Marc, la nissaga arriba a la cinquena generació.
Encara arriba la llet de Cardedeu i es manté l’obrador on s’hi elaboren els nostres productes, molts, amb les mateixes receptes dels besavis; d’altres s’han anat innovant, com la pastisseria.

Map of Granja M. Viader